A Krka története 1954-ben kezdődött, amikor Boris Andrijanič megalapította a Krka Gyógyszerészeti Laboratóriumot a szlovéniai Novo Mestóban.

Az értékesítés stabil növekedése, a beruházások, a számos fejlesztési projekt és a stabil üzleti teljesítmény lehetővé tette, hogy a világ egyik vezető generikus gyógyszergyártó vállalatává váljunk.

A GYÓGYSZERGYÁRTÁS KÉT KIS LABORATÓRIUMBAN KEZDŐDIK

A Novo Mestóban található Krka Gyógyszerészeti Laboratóriumot 1954. április 23-án alapították. A rendszeres gyártás ugyanezen év őszén indult el két kis laboratóriumban, valamint a Novo mesto központjában található gyártó- és csomagolóüzemben. Mindössze öt évvel később, a Krka a volt Jugoszlávia öt legnagyobb gyógyszeripari vállalata közé tartozott. Az 1960-as években a gyártást a Novo mesto melletti Ločna telephelyre helyezték át. A stratégiaváltás, azaz az engedélyezett termékek saját innovatív generikus gyógyszerekkel való helyettesítése meghatározta a Krka üzleti irányát az elkövetkező évtizedekre.

1954–1984

Slide image
1954
A novo mestói Krka Gyógyszerészeti Laboratóriumot április 23-án alapították Boris Andrijanič, a novo mestói körzeti gyógyszertár igazgatójának kezdeményezésére. A laboratóriumot 1956-ban átnevezték Tovarna zdravil Krka-ra.
Slide image
1959
A Krka benyújtotta az első szabadalmi bejelentést a Tolbusal nevű antidiabetikumra.
Slide image
1962
Új laboratóriumokkal ellátott termelőüzem épült a Novo mesto melletti Ločnában. Gyógyszeripari és egyéb termékeinket bevezették a külföldi piacokra.
Slide image
1973, 1974
A Dolenjske Toplice, majd egy évvel később a Šmarješke Toplice gyógyfürdők a Krka irányítása alá kerültek, és a vállalaton belül beindult a gyógyfürdők fejlesztése.
Slide image
1975
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte a Krka első antibiotikumainak gyártását.
Slide image
1981
Megfogalmaztuk az első generikus nifedipin-tartalmú gyógyszerünk hatósági engedélyezési dokumentációját, hogy teljesítsük azon stratégiai döntésünket, mely szerin a már engedélyezett termékeket saját innovatív generikus gyógyszereinkkel helyettesítjük.

BŐVÜL A NEMZETKÖZI JELENLÉTÜNK

Bővítettük marketinghálózatunkat, létrehoztuk első külföldi leányvállalatainkat és képviseleti irodáinkat, továbbá növeltük vertikálisan integrált termelésünket. A társadalmi és politikai változásokra válaszul elkezdtük megcélozni a Nyugat-európai piacokat. Az 1990-es évek közepén termékeink több mint 70%-át exportáltuk. A Krka globális szereplővé vált, több mint 4500 alkalmazottal, új termelési helyszínekkel Szlovéniában, Lengyelországban és az Orosz Föderációban, valamint 28 külföldi leányvállalattal és képviseleti irodával.

1985–2004

Slide image
1985
A Munkavállalók Tanácsa Miloš Kovačičot nevezte ki az igazgatótanács új elnökévé.
Slide image
1988
A Krka megkapta az Enap, egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét, amely európai szabvány lett, és évtizedekig a Krka zászlóshajó terméke volt.
Slide image
1989
Az Omeprazol új korszakot jelentett az emelkedett gyomorsavkiválasztással kapcsolatos betegségek kezelésében. A Krka az első gyógyszeripari vállalatok között volt, amelyek az új molekulát elérhetővé tették az orvosok számára.
Slide image
1989, 1990
Több mint 250 gyógyszerformában több mint 100 termékre rendelkeztünk forgalomba hozatali engedéllyel.
Slide image
1995
Megnyílt az első termékfejlesztési és minőségellenőrzési létesítményünk, ami döntő elmozdulást jelentett a saját generikus gyógyszerek fejlesztése felé.
Slide image
1996
Bevezettük a Holetart, az első koleszterinszint-csökkentő gyógyszerünket. Támogattuk és továbbra is támogatjuk az emelkedett koleszterinszint kezelésére vonatkozó nemzetközi irányelvek alkalmazását.
Slide image
1996, 1997
A Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto Szlovénia legnagyobb részvénytársaságává vált, több mint 90 000 részvényessel. A Krka részvényeit a ljubljanai tőzsdén jegyezték.
Slide image
2001
Lengyelországban új termelési és forgalmazási központ nyílt, amely az első Szlovénián kívüli Krka-üzem volt.
Slide image
2001
Megkaptuk a lozartán, a szartánok néven ismert gyógyszercsoportba tartozó első hatóanyagunk hatósági engedélyét. Ezt követően más szartánok, mint például a valsartán és a telmisartán következtek. A szartánok és más vérnyomáscsökkentő szerekkel való kombinációik a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik legfontosabb osztályát alkotják.
Slide image
2002
Megnyitottuk a Notol üzemet a fő gyártási telephelyünkön, Ločnában, Novo Mestóban. Az üzem az akkori legnagyobb beruházási projekt volt, amely a termelési kapacitás jelentős növekedését eredményezte.
Slide image
2003
Az Orosz Föderációban megnyílt a Krka-Rus szilárd gyógyszerformák gyártására szolgáló korszerű létesítmény.

A VEZETŐ GENERIKUS GYÓGYSZERGYÁRTÓ CÉGEK KÖZÖTT ELFOGLALT MAGAS POZÍCIÓ BIZTOSÍTÁSA

A Krka a világ egyik vezető generikus gyógyszergyártó vállalata, amely a saját márkái alatt forgalmazott vényköteles generikus gyógyszerekre összpontosít. A kutatásba és fejlesztésbe történő folyamatos beruházások új termékekhez vezetnek, amelyek a vállalat teljes értékesítésének több mint egyharmadát teszik ki. 2013 óta a Krka alkalmazottainak közel fele több mint 45 külföldi leányvállalatban és képviseleti irodában dolgozik, hat értékesítési régióba szerveződve. Termékeink Lisszabontól Vlagyivosztokig 70 piacon kaphatók.

2005-től napjainkig

Slide image
2005
Az igazgatótanács harmadik elnöke és vezérigazgatója, Jože Colarič vette át a Krka vezetését.
Slide image
2005
A Krka Pharma üzemében, a horvátországi Jastrebarskóban megkezdődött a próbagyártás. A rendszeres termelés egy évvel később kezdődött.
Slide image
2007
A szlovéniai Ločnában megnyílt a Sinteza 4 API-gyártó üzem, amely jelentősen megerősítette a vállalat vertikálisan integrált termelési modelljét.
Slide image
2007
A német TAD Pharmával való egyesüléssel a Nyugat-európai régió legnagyobb piacára léptünk be.
Slide image
2010
Az 1 milliárd eurót meghaladó termék- és szolgáltatásértékesítés kulcsfontosságú értékesítési mérföldkövet jelentett.
Slide image
2010
Átadtuk a 40. Krka-díjakat és megkaptuk az állami Arany Érdemrendet.
Slide image
2012
Áprilisban első alkalommal került megrendezésre társadalmilag felelős kampányunk, a Krka jótékonysági és önkéntes hét.
Slide image
2013
Bemutatkozott első onkológiai gyógyszerünk, a Meaxin (imatinib), amely a vállalat belépését jelentette az egyik leggyorsabban növekvő terápiás területre.
Slide image
2015
Megkezdődött a termelés a Notol 2 üzemben, a Krka legnagyobb beruházási projektjében, amely évi 5 milliárd késztermékgyártási kapacitást biztosít számunkra.
Slide image
2015
A szlovéniai Krškóban megnyitott Sinteza 1 üzem növelte a hatóanyag-gyártási kapacitásunkat.
Slide image
2017
Kínai partnerünkkel közösen megalakítottuk a Ningbo Krka Menovo vegyesvállalatot a kínai Ningbo városában.
Slide image
2018
A Finance című szlovén gazdasági napilap a Krkát Szlovénia legjobb gyártó vállalatának nyilvánította, és átadta nekünk az Év gyára díjat.
Slide image
2019
Megnyílt az RKC 4, a következő évek kulcsfontosságú K+F beruházása a minőségbiztosítás terén.
Slide image
2020
Történelmünk során először két értékesítési mérföldkövet is átléptünk: 15 milliárd eladott tablettát és kapszulát, valamint 1,5 milliárd eurós bevételt.
Slide image
2021
A legjobb kutatási dolgozatok kihirdetésével ünnepeltük az 50. Krka-díjakat, és megkaptuk az állami érdemrendet.
Slide image
2022
Korszerűsítettük a Krka-csoport ESG-irányítását az ESG-politikánk és stratégiai ESG-célkitűzéseink elfogadásával.

Folytassa a böngészést

Multiparty banner 1

FEJLESZTÉSI STRATÉGIA

A Krka-csoport ötéves fejlesztési stratégiája a jövőbeni működésünk tervrajzaként szolgál.

TOVÁBB

FENNTARTHATÓSÁG

Csak akkor tekinthetjük magunkat sikeresnek, ha sikerünk pozitív hatással van a környezetre és a közösségre is.

TOVÁBB

FOGLALKOZTATÁS

Azért dolgozunk, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amely a kölcsönös bizalomra, tiszteletre, együttműködésre és az élethosszig tartó tanulásra épül.

TOVÁBB